Check je stroomverbruik

Tips & Tricks voor energiebesparing Beverwaard Bespaart - check je stroomverbruik
“Ga na wat je apparaten en lampen verbruiken. Meten = weten”

Tips & Tricks

Het gemiddelde stroomverbruik van bewoners is onnodig hoog. Energieslurpers, apparaten die op stand-by staan én niet zuinige lampen hebben een grote bijdrage aan het hoge stroomverbruik. Maar hoeveel stroom verbruiken je apparaten en lampen dan precies? En hoeveel geld kost dit stroomverbruik je jaarlijks? Goed om je stroomverbruik eens te checken. Meten = weten.

Check het verbruik van apparaten

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen hoeveel stroom je apparaten en lampen verbruiken.

Kijk op je lampen

Op een lamp staat aangegeven hoeveel stroom (Watt) deze gebruikt. Heb je nog een niet zuinige halogeenlamp dan gebruiken deze meestal tussen de 25 en 50 Watt. Zuinige ledlampen verbruiken meestal tussen de 3 en 5 Watt.

Gebruik een energieverbruiksmeter

Een energieverbruiksmeter stop je in het stopcontact en hierin steek je de stekker van het apparaat dat je wilt meten. Zodra je het apparaat aanzet dan zie je op het scherm van de energieverbruiksmeter hoeveel stroom het apparaat gebruik. Met de meeste energieverbruiksmeters kun je ook meten hoeveel een apparaat over een langere periode gebruikt.

Slimme meter

Heb je een slimme meter in de meterkast? Dan is de kans groot dat je hierop ook het actuele stroomverbruik kunt aflezen van alle apparaten en lampen die op dat moment stroom verbruiken. Zet je een apparaat of lamp aan? Dan zie je het actuele vermogen op de slimme meter oplopen en weet je dus precies hoeveel het apparaat of de lamp verbruikt.

Bereken je jaarlijkse kosten

Om inzicht te krijgen in de kosten van je stroomverbruik kun je een ‘rondje’ door je huis maken en het verbruik per apparaat en lamp opschrijven. Noteer hierbij ook hoeveel uur deze apparaten/lampen gemiddeld aan staan per dag. Daarna kun je gemakkelijk berekenen hoeveel stroom je jaarlijks gebruikt en wat dit je kost. Hieronder een rekeningvoorbeeld dat je hiervoor kunt gebruiken:

Rekenvoorbeeld

Stel dat het vermogen van een televisie 100 Watt is en uitgaande dat deze televisie gemiddeld 6 uur per dag aan staat. Dan krijg je de volgende berekening:

STAP 1 100 Watt delen door 1000 = 0,1 kWh
STAP 2 0,1 kWh x 6 uur = 0,6 kWh per dag
STAP 3 0,6 kWh x 365 dagen = 219 kWh
STAP 4 219 kWh x € 0,70 = € 153,- per jaar (€ 0,70 is het gemiddelde tarief per kWh maar dit verandert constant)

Aan de slag met besparen

Als je inzicht hebt in het verbruik én de kosten hebt uitgerekend dan kun je aan de slag met energie besparen. Voor tips & tricks hoe je dit kunt doen check onze tips & tricks over; sluipverbruik, energieslurpers en ledlampen.

Energieverbruiksmeter
Met een energieverbruiksmeter kun je het verbruik van apparaten meten en monitoren
Slimme meter (actueel verbruik)
Op een slimme meter kun je het actuele verbruik van al je apparaten en lampen aflezen

Nog meer besparen?

Wil je nog meer besparen? Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek!

Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrief delen we (energie)nieuws uit de buurt en onze acties waarmee jij energie bespaart. Meld je aan en blijf op de hoogte.

Hoera! Beverwaard Bespaart is gestart!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en maak kans op één van de 75 energiebespaarpakketten die we mogen weggeven.