Gebruik je airco zuinig

Houd je huis koel - Gebruik je airco zuinig
“Een airco zonder buitenzonwering is als stoken met de ramen open”

Tips & Tricks

Met airconditioning – ook wel airco – krijg je je huis heel makkelijk koel tijdens de warme zomerdagen. Maar helaas verbruikt een airco erg veel stroom. Daarom een aantal tips zodat je het stroomverbruik van de airco kan verlagen en je huis toch koel kan houden.

Hou de warmte buiten

Als je een airco hebt of er één wilt kopen dan is het goed om eerst te bekijken hoe je zoveel mogelijk warmte kan buitenhouden. Een airco zonder buitenzonwering is als stoken met de ramen open. Op de pagina Hou de warmte buiten staan verschillende tips over hoe je zoveel mogelijk kan voorkomen dat je huis opwarmt in de zomer.

Ramen en zonwering dicht

Een airco werkt het beste als de ramen dicht zijn. Blijf wel ventileren – bijvoorbeeld met ventilatieroosters – voor genoeg frisse lucht in huis.

Warmer dan 25 graden

De meeste mensen schaffen een airco aan om het huis te koelen tijdens zeer warme dagen. In de praktijk zien we dat de airco vervolgens ook wordt gebruikt tijdens minder warme dagen. De mensen zijn als het ware ‘verslaafd’ geraakt aan de airco. Als je de energiekosten wil beperken is het slim om de airco alleen te gebruiken als het binnen warmer wordt dan 25 graden.

Niet te koud

Stel de temperatuur niet te koud in. Hoe kouder de temperatuur hoe meer energie dit kost. Een paar graden lager dan de buitentemperatuur voelt vaak al prettig aan.

Onderhoud

Het is belangrijk om de binnen- en buiten-unit goed te onderhouden. Zo is het belangrijk dat onderdelen zoals de filters, de spoel en de afvoerbak worden schoongemaakt. Ook moet de druk van het koelmiddel regelmatig gecontroleerd worden. Als het koelmiddel bijgevuld moet worden laat dit dan vooral door een expert doen.

Vervang het filter van je airco - onderhoud airco
Het schoonmaken of vervangen van de filters is belangrijk voor een gezonde binnenlucht
Airco niet te laag instellen
Stel de temperatuur niet te koud in.

Nog meer besparen?

Wil je nog meer besparen? Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek!

Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrief delen we (energie)nieuws uit de buurt en onze acties waarmee jij energie bespaart. Meld je aan en blijf op de hoogte.

Hoera! Beverwaard Bespaart is gestart!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en maak kans op één van de 75 energiebespaarpakketten die we mogen weggeven.