Hou de warmte buiten

Houd je huis koel - ramen open of dicht
“Via het glas in de ramen komt verreweg de meeste warmte binnen.”

Tips & Tricks

In de zomer kan de temperatuur in huis flink oplopen. Waar je tijdens het stookseizoen de warmte binnen wilt houden, wil je de warmte in de zomer juist buiten houden. Nu lijkt airconditioning – ook wel airco – de meest voor de hand liggende oplossing. Maar de aanschaf van een airco én het stroomverbruik zorgen voor enorme kosten. Hieronder een aantal tips & tricks die je beter eerst kunt lezen voordat je een airco aanschaft.

Ramen open of dicht?

Het is slim om vroeg in de ochtend zoveel mogelijk ramen (en deuren) open te zetten zodat je huis nog even lekker afkoelt. Op het moment dat zon opkomt en de temperatuur buiten oploopt en hoger wordt dan in je huis dan is het slim om de ramen en deuren weer dicht te houden. Zodra de zon onder gaat kun je de ramen (en deuren) weer openzetten.

Zonwering

Via het glas in de kozijnen komt verreweg de meeste warmte binnen. Gordijnen, lamellen, luxaflex, e.d. werken maar beperkt tegen de warmte. Zonwering aan de buitenzijde van de kozijnen of dakramen is het meeste effectief om warmte buiten te houden. Denk aan rolluiken, screens, uitvalschermen of markiezen.

Gebruik een ventilator

De meeste mensen hebben een aantal vaste plekken in huis waar ze de meeste tijd doorbrengen. Bijvoorbeeld op de bank of de thuiswerkplek. Met een ventilator kun je er prima voor zorgen dat je er lekker koel bij zit. Zet je een paar bevroren flessen water voor de ventilator dan koelt je huis nog eens extra af.

Schakel warme apparaten uit

Zonder dat we het door hebben geven veel elektrische apparaten veel warmte af waardoor de temperatuur in huis extra oploopt. Een droger of een vaatwasser kun je dus beter pas aanzetten als de zon onder is en de ramen weer open kunnen. Ook apparaten die op stand-by staan geven nog best veel warmte af, zet die vooral uit als je ze niet gebruikt.

Ga voor een wit of groen dak

Heb je een plat dak met zwarte dakbedekking? Ook dan kunnen de temperaturen behoorlijk oplopen. Je kunt voor een wit dak kiezen. Een wit dak houdt de warmte niet vast waardoor het minder opwarmt in huis. Is de dakbedekking aan vervanging toe? Kies dan voor witte dakbedekking. Kies anders voor een witte coating. Hierdoor gaat je dakbedekking langer mee.  Ook een groen dak (met sedum planten) helpt enorm om de hitte tegen te gaan.

Buiten zonwering (dakraam)
Een screen aan de buitenkant van je dakraam houdt veel warmte tegen
Ventilator met bevroren fles water
Een ventilator met bevroren fles water koelt je huis extra af
Witte coating op dak
Met witte coating wordt het minder warm in huis én gaat je dakbedekking langer mee

Nog meer besparen?

Wil je nog meer besparen? Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek!

Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrief delen we (energie)nieuws uit de buurt en onze acties waarmee jij energie bespaart. Meld je aan en blijf op de hoogte.

Hoera! Beverwaard Bespaart is gestart!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en maak kans op één van de 75 energiebespaarpakketten die we mogen weggeven.