Bespaartip

Minder warm water = minder energie

Ook besparen? Verlaag je warmwaterverbruik!

Wist je dat het verwarmen van water enorm veel energie kost? En douchen één van de grootste kostenposten is op de energierekening? Gelukkig zijn er meerdere manieren om makkelijk én snel te besparen op het verbruik van warm water.

Hoeveel kost douchen per jaar?

Maak jij gebruik van een standaard douchekop en sta je gemiddeld 10 minuten per dag onder een warme douche? Dan kost dit je – sinds de stijging van de energieprijzen – ongeveer 260 euro per jaar. Per persoon!!!

Zelf berekenen hoeveel jij jaarlijks kwijt bent aan douchen? Tel dan bij elkaar op hoeveel minuten iedereen in je huishouden gemiddeld doucht per dag en vermenigvuldig dit met 26.

Voorbeeld: Woon je samen met 4 personen die allemaal gemiddeld 10 minuten per dag douchen dan kost dit ongeveer 1040 euro (40 minuten x 26) per jaar.

Hoeveel water verbruikt mijn douchekop?

Heb je bovenstaande uitgerekend voor jouw huishouden? Dan is het nog altijd de vraag of je een standaard douchekop hebt!

Bij een standaard douchekop stroomt er ongeveer 10 liter water per minuut uit. Heb je een grote douchekop of zelfs een regendouche (rainshower) dan verbruik je veel meer water en lopen de jaarlijkse kosten flink op.

Wil je zelf berekenen hoeveel water er per minuut door je douchekop stroomt? Pak dan een 10 liter emmer en neem deze mee naar de douche. Druk zodra je de emmer begint te vullen op de startknop van een stopwatch/timer. Zodra het water tot 10 liter is gevuld zet je de tijd stil.

Rekenvoorbeeld: Stel het duurde 64 seconden tot de emmer was gevuld met 10 liter dan komt er ruim 9 liter water per minuut uit de douchekop.
  • Stap 1: 64 sec delen door 60 = 1,067
  • Stap 2: 10 liter delen door 1,067 = 9,4 liter

Hoe kan ik besparen?

Er zijn meerdere manieren om kosten te besparen.

Waterbesparende douchekop

Uit een waterbesparende douchekop stroom ongeveer 6 liter water per minuut. Je bespaart dus ruim 35% aan kosten. Gemiddeld kost een waterbesparende douchekop 20 euro dus de kosten heb je er zo uit. Als je een waterbesparende douchekop wilt aanschaffen, kijk dan of deze een Z-klasse heeft.

Doorstroombegrenzer

Je kunt ook een doorstroombegrenzer tussen de douchekop en je slang plaatsen. Dit is een ring van kunststof of rubber die ervoor zorgt dat de doorstroomsnelheid van het water omlaag gaat en je dus minder water verbruikt. De doorstroombegrenzer kun je ook gebruiken als je een rainshower hebt. Hierdoor neemt de druk een héél klein beetje af maar bespaar je wel veel. Deze kun je ook gebruiken als je een rainshower hebt.

Minder lang douchen

Uiteraard kun je door minder lang te douchen ook besparen op kosten. Een douchetimer (zandloper) kan hierbij helpen. Of stel een timer in op je telefoon.

Iets minder warm douchen

Als je iets minder warm doucht dan is er ook minder energie nodig.

Minder vaak douchen

Minder vaak douchen is natuurlijk ook een besparing. Er zijn steeds meer mensen die om de dag douchen. Op de dag dat zij dan niet douchen gebruiken ze de gok-methode, gezicht, oksels en kruis.

Hoera! Beverwaard Bespaart is gestart!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en maak kans op één van de 75 energiebespaarpakketten die we mogen weggeven.