Stap over op led

Tips & Tricks voor energiebesparing Beverwaard Bespaart - ga voor ledlampen
“Eén halogeenlamp 5 uur per dag laten branden kost je ongeveer 50 euro per jaar”

Tips & Tricks

Een ledlamp is ongeveer 90% zuiniger dan een halogeenlamp. Eén halogeenlamp 5 uur per dag laten branden kost je ongeveer 50 euro per jaar. Dat is dus net zoveel als 10 ledlampen bij elkaar verbruiken. Het is dus slim om je oude lampen te vervangen voor ledlampen. Lees hieronder waar je op moet letten als je ledlampen koopt.

Hoe vaak branden je lampen?

Het is slim om alle lampen in huis te vervangen voor ledlampen. Al brand een lamp maar een half uur per dag (bijvoorbeeld op het toilet) dan heb je de investering voor een nieuwe ledlamp al snel terugverdient. Heb je niet direct geld om alle lampen te vervangen? Vervang dan eerst de lampen die het meest branden. Dit zijn (meestal) de lampen in de woonkamer en keuken. Maar ook de lampen op de slaapkamer of op je werkkamer kunnen best lang branden.

Zelf berekenen wat het verbruik van je lampen kost? Kijk op Check je stroomverbruik voor een handige rekenformule.

Noteer het type fitting

Ledlampen zijn er in vele soort en maten. Je kunt voor iedere oude lamp dus wel een vervangende ledlampen vinden. Als je je lamp erbij pakt dan kun je zien wat voor type fitting de lamp heeft. Schrijf deze op zodat je weet welke ledlamp je kan kopen bij de bouwmarkt of de webshop. Type fittingen die veel voorkomen zijn: E27, E14, GU10, G9, G4 en MR16.

Kies het gewenste licht

De uitstraling van ledlampen worden in Kelvin weergeven. Wil je een lamp met dezelfde uitstaling als een oude gloeilamp? Kies dan voor een ledlamp van 2700 Kelvin. Wil je juist een kaarslicht uitstraling? Ga dan voor een ledlamp van 2100 Kelvin.

De hoeveelheid licht wordt bij ledlampen weergeven in Lumen. Hoe meer lumen, hoe meer licht.

Houd rekening met dimmers

Heb je een dimmer? Dan werken de ledlampen alleen als je ook een leddimmer hebt. Oude (halogeen) dimmers werken namelijk met een minimaal startwattage (vermogen). Doordat ledlampen een veel kleiner wattage hebben werkt dit dus niet goed. Doordat je veel energie bespaart met ledlampen is de aanschaf van een leddimmer nog altijd een goede investering.

Tips & Tricks voor energiebesparing Beverwaard Bespaart - Type fittingen
Een overzicht van de type fittingen die het meest voorkomen
Tips & Tricks voor energiebesparing Beverwaard Bespaart - Kies het gewenste licht
Let op lumen voor felheid en Kelvin voor sfeer

Nog meer besparen?

Wil je nog meer besparen? Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek!

Hoera! Beverwaard Bespaart is gestart!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en maak kans op één van de 75 energiebespaarpakketten die we mogen weggeven.