Ventilatietips

ventilatierooster - Beverwaard Bespaart ventilatietips
“Het is slim om een goede balans te vinden tussen ventileren en energie besparen”

Tips & Tricks

Een goed binnenklimaat in huis is belangrijk voor je gezondheid. Maar goed ventileren én een lage energierekening dat lijkt onmogelijk. Toch zijn er manieren om je huis goed te ventileren zonder dat je veel energie verliest aan het verwarmen van je huis.

Wat is ventilatie?

Ventilatie houdt in dat er continu verse lucht van buiten wordt binnengelaten en dat stofdeeltjes, vocht en ongewenste geuren naar buiten worden afgevoerd. De meest bekende manier van ventileren is het openzetten van een raam. Maar ook ventilatieroosters voor toevoer van verse lucht in combinatie met mechanische afzuiging zien we in veel huizen terug.

Ventilatietips

Als je tijdens het stookseizoen je huis de hele dag ventileert zullen de energiekosten flink stijgen doordat je huis flink afkoelt en warmte verdwijnt. Ventileer je niet of te weinig, dan krijg je weer een vochtig en ongezond binnenklimaat. Het is dus slim om een goede balans te vinden tussen ventileren en energie besparen. Maar hoe pak je dit aan?

Ventileren in de slaapkamers

Tijdens het slapen verlies je ongeveer een glas water per persoon per nacht. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat dit vocht goed wordt afgevoerd naar buiten. Ook wil je natuurlijk dat je voldoende frisse lucht in je kamer krijgt zodat je de volgende dag weer fris en fruitig wakker wordt. Met onderstaande stappenplan zorg je voor goed geventileerde slaapkamers zonder dat je huis enorm afkoelt en de stookkosten hoog oplopen.

 • Stap 1 – naar bed gaan
  Doe een raam open in de slaapkamer waar geslapen wordt. De vuile en vochtige lucht wordt dan zoveel mogelijk afgevoerd naar buiten en frisse/gezonde lucht komt binnen.
 • Stap 2 – wakker worden
  Zet de ramen van alle slaapkamers ongeveer 30 minuten open zodat alle overtollige vuile en vochtige lucht wordt afgevoerd. Hou hierbij ook de binnendeuren van de slaapkamers open zodat alles goed door kan luchten.
 • Stap 3 – rest van de dag
  Na het luchten kunnen de ramen dicht. Heb je een rooster dan kun je deze op een kiertje openzetten.

Voordelen van deze ventilatiemethode:

 • Vocht en vuile lucht wordt direct afgevoerd en er is altijd frisse lucht wanneer er mensen in een bepaalde ruimte zijn.
 • Overdag en in het begin van de avond koelt de woning minder af en zijn er minder koude stromingen in huis.
 • De slaapkamer is minder koud als je naar bed gaat om te slapen.

Ventileren in badkamer en keuken

De badkamer en keuken zijn grote bronnen van vocht in huis. Op de pagina met de tips&tricks voor het Ventileren in de badkamer en keuken lees je hoe je vochtproblemen kan voorkomen.

Andere tips

 • Wasgoed
  Laat wasgoed zoveel mogelijk buiten drogen. Lukt dit door koud of nat weer niet? Hang het wasgoed dan op in een aparte ruimte dat goed geventileerd wordt.
 • Kruipruimte
  Zorg voor een luchtdichte aansluiting van het kruipluik met de vloer. Is de kruipruimte erg vochtig? Neem dan maatregelen zoals kruipruimte isolatie of een bodemfolie.
 • Schoonmaken ventilatieroosters en kanalen
  Het is slim om de ventilatieroosters in je kozijnen en plafonds regelmatig schoon te maken. Laat ook iedere 5 jaar de kanalen van de mechanische ventilatie reinigen.
ventilatiekanalen reinigen met voor en na
Laat je ventilatiekanalen iedere 5 jaar reinigen
Kruipluik - Natte vloer - goede ventilatie
Verdamping van grondwater zorgt voor natte plekken rondom kruipluik
bodemfolie-geplaatst
Met bodemfolie in de kruipruimte verlaag je de luchtvochtigheid enorm

Nog meer besparen?

Wil je nog meer besparen? Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek!

Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrief delen we (energie)nieuws uit de buurt en onze acties waarmee jij energie bespaart. Meld je aan en blijf op de hoogte.

Hoera! Beverwaard Bespaart is gestart!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en maak kans op één van de 75 energiebespaarpakketten die we mogen weggeven.