Experiment: ‘meten van energieverbruik’ geslaagd

Experiment: ‘meten van energieverbruik’ geslaagd

Wat als je een hoog energieverbruik hebt maar geen idee waar dit door komt? Juist, dan ga je meten! Peter en Maaike wonen met hun twee zoons in een eengezinswoning aan de Keverborgstraat en deden mee aan het experiment: ‘meten van energieverbruik’. Zij hebben hierdoor hun energieverbruik flink weten te verlagen en betalen nu maandelijks een stuk minder aan energiekosten.
Waarom deden jullie mee met het experiment?

Peter: “Ons energieverbruik was altijd al erg hoog en met de stijgende energiekosten was besparen nu echt een noodzaak geworden. Alleen, we hadden geen idee hoe het kwam dat ons energieverbruik zo hoog was. We twijfelden zelfs of de slimme meter niet gewoon kapot was en een veel hoger verbruik registreerde. Via de website van Beverwaard Bespaart hebben we ons toen aangemeld voor gratis adviesgesprek en al snel kwam eigenhuiscoach Jerry bij ons langs.”

En toen?

Maaike: “Jerry ging met ons in gesprek en keek naar ons jaarlijkse energieverbruik. Het hoge stroomverbruik was iets wat hem vooral opviel. Dit was bijna 2 keer hoger dan een gemiddeld gezin verbruikt. Jerry vroeg ons of we mee wilden doen aan een experiment om met behulp van een ‘energieverbruiksmanager’ meer inzicht te krijgen in ons energieverbruik. Dat vonden wij natuurlijk prima!”

Een energieverbuiksmanager?

Peter: “Een energieverbruiksmanager is een apparaatje dat je op de slimme meter aansluit. De gegevens van het energieverbruik worden doorgestuurd naar een app op de telefoon. Hierop kun je in handige grafieken zien hoeveel energie je per dag, week, maand en jaar hebt verbruikt. En hoeveel geld dit verbruik je heeft gekost. Wat ons vooral hielp was de functie om het actuele stroomverbruik te meten.”

Het actuele stroomverbruik?

Peter: “Dat is het totale stroomverbruik van alle apparaten en lampen die op dat moment aan staan. Als je de stekker van een apparaat eruit trekt dan zie je direct hoeveel stroom het apparaat verbruikt. “

Maaike: “En we kregen direct huiswerk van Jerry. Hij vroeg ons om een rondje door het huis te maken en van alle apparaten én lampen te noteren hoeveel stroom deze verbruikten als deze in gebruik waren.

En heb je nog energieslurpers gevonden?

Maaike: “Zeker weten! De oude vriezer in de schuur verbruikte 90 Watt per uur, dat is jaarlijks zo’n 800 kWh. Dat is net zoveel stroom als 2 zonnepanelen in een jaar opwekken! Die hebben we direct vervangen voor een zuinige vriezer. Ook kwamen we erachter dat de pomp van de vloerverwarming veel stroom verbruikt en onnodig 24 uur per dag stond te pompen. Hier hebben we nu een pompschakelaar tussen gezet waardoor we zo’n 400 kWh per jaar besparen. Verder zetten we apparaten die in de stand-by modus staan ook ‘echt’ uit als we gaan slapen of langer van huis weg zijn.”

Peter: “Ook bleek de elektrische vloerverwarming van de badkamer verkeerd ingeregeld te zijn waardoor deze een groot deel van de dag aan stond. En hadden we nog best veel halogeenlampen (ook de kerstverlichting) en zijn we nu alle lampen in stapjes aan het vervangen voor led lampen.”

En het gasverbruik?

Peter: “Ons gasverbruik was niet heel hoog maar we hebben door de energieverbruiksmanager ook meer inzicht in ons gasverbruik gekregen. Zo weten we nu bijvoorbeeld hoeveel het douchen kost. We douchen nu allemaal iets korter dan voorheen. En we zetten de verwarming al wat eerder op de ‘nachtstand’. Al die kleine beetjes bij elkaar zorgen voor een flinke besparing.”

Dus jullie besparen nu veel geld uit?

Maaike: “Absoluut! De eerste 2 maanden hebben we het stroomverbruik met zo’n 40% weten te verlagen. Met die trend zouden we al 1000 euro per jaar besparen. En sinds kort hebben we ook zonnepanelen dus daarmee gaan we nog meer geld besparen.”

Peter: “Het is ook echt een ‘sport’ geworden om aan de hand van de app te bekijken waar nog meer kansen liggen om te besparen. Maar we leven nog wel ‘gewoon’ hoor, we zitten niet met 3 jassen over elkaar aan in de woonkamer.”

Wil jij ook een energieverbruiksmanager?

Wil jij net als Peter en Maaike ook meer inzicht in je energieverbruik? Leen dan een energieverbuiksmanager! Kijk voor meer informatie op onderstaande link:

 

>>> Ja, ik wil een energieverbruiksmanager lenen <<<

 

Vind je dit interessant?

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Altijd op de hoogte?

Blijf op de hoogte van de wijkacties van Beverwaard Bespaart en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrief delen we (energie)nieuws uit de buurt en onze acties waarmee jij energie bespaart. Meld je aan en blijf op de hoogte.

Hoera! Beverwaard Bespaart is gestart!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en maak kans op één van de 75 energiebespaarpakketten die we mogen weggeven.