Experiment: meten van energieverbruik

Energieverbruiksmanager

Experiment: meten van energieverbruik

Beverwaard Bespaart is actief en experimenteert erop los. Deze week zijn we begonnen met een proef waarbij we energieverbruiksmanagers testen bij een aantal bewoners uit de wijk. Hiermee hopen we de bewoners bewuster te maken van hun energieverbruik zodat zij energie (en dus geld) gaan besparen.

Wat is een energieverbruiksmanager?

Een energieverbruiksmanager is een slim schermpje of app waarop je kunt zien hoeveel gas en stroom je verbruikt. De energieverbruiksmanager werkt samen met de slimme meter in de meterkast. Deze slimme meter geeft de verbruiksgegevens digitaal door naar de energieverbruiksmanager.

Op het slimme schermpje of op je telefoon kun je je actuele energieverbruik zien. Ook houdt de energieverbruiksmanager je verbruik bij over een langere periode. Zo kun je per dag, week, maand en jaar terugkijken hoeveel energie je verbruikt hebt. En hoeveel geld dit verbruik je heeft gekost.

Het experiment

Aan het experiment doen 3 gezinnen uit Beverwaard mee. Deze gezinnen hebben een energieverbruik dat hoger ligt dan het prijsplafond voor energie. Als zij niet aan de slag gaan met het verlagen van hun energieverbruik dan zullen zij worden geconfronteerd met een hele hoge jaarafrekening.

Deze week heeft onze wijkadviseur Jerry bij de 3 gezinnen een energieverbruiksmanager geïnstalleerd en uitleg gegeven over hoe deze werkt. Het idee is dat de bewoners met behulp van de energieverbruiksmanager inzicht krijgen in hun energieverbruik en aan de slag gaan met besparen. Op die manier kunnen ze bijvoorbeeld op zoek gaan naar het sluipverbruik of de energieslurpers. Of bekijken hoe ze zuiniger kunnen verwarmen en douchen.

Vervolg na experiment

Na ongeveer 3 weken worden de energieverbruiksmeters weer opgehaald en gaan we in gesprek met de bewoners om te vragen of en hoe de energieverbruiksmeters hebben geholpen bij het verlagen van het energieverbruik. Als de resultaten én ervaringen positief zijn dan gaan we in gesprek met de gemeente om te bekijken of er mogelijkheden zijn om meer energieverbruiksmanagers aan te schaffen en in te zetten in Beverwaard.

Ook een energieverbruiksmanager lenen?

Na het experiment kunnen we de energieverbruiksmanagers uitlenen. Wil je ook een aantal weken gebruik maken van een energieverbruiksmanager? Stuur dan een e-mail naar mail@beverwaardbespaart.nl.

Vind je dit interessant?

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Altijd op de hoogte?

Blijf op de hoogte van de wijkacties van Beverwaard Bespaart en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrief delen we (energie)nieuws uit de buurt en onze acties waarmee jij energie bespaart. Meld je aan en blijf op de hoogte.

Hoera! Beverwaard Bespaart is gestart!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en maak kans op één van de 75 energiebespaarpakketten die we mogen weggeven.